Bert Stern, Original Madman

Fotograful american de modă şi publicitate Bert Stern este considerat o legendă a fotografiei secolului 20.

Pe numele său adevărat Bertram Stern, fotograful născut în 1929 în Brooklyn, New York, fiu al unui fotograf de copii, renunţase la liceu în ultimul an şi se înrolase în armată, unde a fost fotograf într-o bază americană din Japonia. Şi-a început cariera în ca asistent al art directorului revistei Look, Herschel Bramson, care l-a şi propulsat de altfel în lumea fotografiei şi care l-a ajutat să găsească primii clienţi.

În 1954 şi-a deschis primul studio foto în New York, urmând să deschidă alte trei de-a lungul timpului. În 1971 a închis ultimul studio pe care-l mai conducea şi s-a mutat în Spania pentru 5 ani, de unde a revenit în New York în 1976.

bert stern - suzie parker

© Bert Stern

Deşi este cunoscut în special pentru fotografiile sale cu Marilyn Monroe, Stern a fotografiat numeroase celebrităţi precum Audrey Hepburn, Shirley Maclaine, Sophia Loren, Twiggy, Madonna, Marlon Brando sau Brigitte Bardot.

În 1962, a fost unul dintre puţinii fotografi cărora li s-a oferit şansa de-a o fotografia în privat pe celebra Marilyn Monroe, primind permisiunea de-a lucra 3 zile cu actriţa într-o cameră a hotelului Bel-Air din Los Angeles. Întâmplarea a făcut ca actriţa să moară, câteva săptămâni mai târziu, iar fotografiile realizate atunci, inclusiv nuduri, au fost incluse într-un album foto, numit The Last Sitting.

bert-stern-marilyn-monroe

© Bert Stern

Considerat ca fiind un inovator, Bert Stern a revoluţionat lumea fotografiei de publicitate cu fotografia sa ilustrând un pahar în care se reflectă o piramidă, inversată.

bert stern smirnoff

© Bert Stern Studios

Fotografia, realizată în Egipt în 1955 pentru o reclamă la Smirnoff Vodka, a făcut vâlvă la vremea respectivă faptul că era pe cât de originală, pe atât de simplă.

bert stern smirnoff egypt

© Eleanor Mostel

Divorţat în 1975 de prima sa soţie, balerina Allegra Kent, Stern a avut trei copii, iar din 2009 era căsătorit (în secret) cu Shannah Laumeister, cea care a şi regizat documentarul dedicat fotografului, “Bert Stern: Original Madman”.

bert stern

© Bruce Davidson

Potrivit The New York Times, Bert Stern a murit pe 25 iunie 2013, la vârsta de 83 ani.

bert stern

© Irving Penn

Fotografii oferite de First Run Features.