Steve McCurry, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor

Steve McCurry a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii din Franța.

Într-o postare de pe site-ul său, din data de 24 mai 2013, fotograful american Steve McCurry se declară onorat pentru titlul de Cavaler primit din partea Ministerului francez al Culturii.

Reprezentat de Magnum din 1986, Steve McCurry este autorul uneia dintre cele mai cunoscute fotografii din lume, Afghan Girl, reprezentând portretul unei fete de 12 ani din Afghanistan. Imaginea a apărut pe coperta National Geographic în iunie 1985 și a devenit celebră în toată lumea, deși identitatea fetiței a rămas necunoscută până în 2002, când fotograful s-a întors în Afghanistan hotărât să o regăsească având ca indiciu doar imaginea ei.

afghangirl

“Afghan Girl”
Foto: Steve McCurry

Fotograful în vârstă de 63 ani a primit de-a lungul timpului premii de la cele mai importante concursuri foto din lume, inclusiv World Press Photo, Picture of the Year Competition și Leica Hall of Fame Award.

McCurry a fost cel căruia i s-a încredințat ultima rolă de Kodachrome produsă de Kodak, înainte ca acest legendar film fotografic să fie scos din fabricație, iar ultimul laborator capabil să-l developeze, închis. Imaginile realizate cu această ultimă rolă, din care s-au eliminat duplicatele, sunt publicate pe site-ul revistei Vanity Fair.

O galerie de imagini realizate de Steve McCurry poate fi găsită pe site-ul său de prezentareiar un interviu tradus în limba română cu fotograful, realizat de Cristina Bazavan, poate fi citit pe site-ul jurnalistei.

Steve McCurry online: