Skip to content

Mândrie şi Beton

mandrie si beton

“Mândrie şi Beton” este un proiect al fotografului Petruţ Călinescu şi prezintă transformările recente petrecute în satele tradiţionale ca urmare a masivei plecări la muncă în străinătate a localnicilor.

Proiectul a început în octombrie 2010 în timpul masterclass-ului See New Perspectives, organizat de Robert Bosch și World Press Photo. Fotografiile realizate în cadrul proiectului spun povestea necosmetizată a stării actuale în care se găseşte satul românesc:

Unul din şase români este plecat astăzi la muncă în străinătate. O bună parte dintre ei provine din mediul rural, iar banii trimişi în ţară au transformat ireversibil satele din care au plecat. Schimbările sunt mult mai vizibile la sat, unde strada principală e scena deschisă a unei competiţii sociale, decât la oraş, unde până şi competiţiile sunt trăite individual şi în spatele uşilor închise.

În ciuda faptului că au întreţinut economia României în ultimii 20 de ani, cei rămaşi acasă au un singur nume pentru cei plecaţi, şi acela peiorativ: căpşunari.

„Mândrie şi beton” este un proiect despre transformările recente petrecute în satele tradiţionale, în mod special în cele din Ţara Oaşului şi Maramureş, în urma masivei plecări la muncă în străinătate. Dar mai ales este un proiect despre oamenii din spatele acestor transformări.

Proiectul presupune şi lansarea unui album tipărit în 500 exemplare, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, e nevoie ca 200 de exemplare să fie cumpărate în avans. Deja au fost comandate 132 din cele 200 albume necesare, iar pentru a achiziţiona în avans unul dintre albume o puteţi face, în următoarele 15 zile, prin transfer bancar sau Paypal, urmând instrucţiunile din pagina special creată pentru crowdfunding.

mandrie si beton

La proiect au mai colaborat, pe lângă fotograful Petruţ Călinescu: Ioana Hodoiu (documentare, texte, interviuri, comunicare), Ciprian Ciocan (web developer), Alex Şerban (procesare imagine, video) şi Electric Brother (procesare sunet)

Promo Album from petrut calinescu on Vimeo.

Totodată, unele fotografii din cadrul albumului “Mândrie şi Beton” sunt disponibile şi separat, tipărite la dimensiuni între 20×30 cm şi 40×60 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.