Skip to content

Review Canon G1x

canon g1x

Am avut în martie la mine un Canon G1X într-o excursie la Paris. Impresii personale despre acest aparat, într-un scurt review, mai jos:

La început nu mi-a surâs ideea de a pleca la drum doar cu un aparat compact, dar după niște calcule de spațiu și confort, și plăcându-mi provocările, am hotărât să-i dau o șansă. Și bine am făcut. Canon Powershot G1X e un aparat compact cu puteri de DSLR. E ca un fel de buturugă mică ce răstoarnă carul mare. “Carul mare”, în cazul meu, este Canon EOS 7D, iar caracteristicile lui G1X vor fi inevitabil comparate cu acest aparat, cu care am lucrat în ultimii 3 ani.

Ca și construcție, desigur că mi s-a părut mic și ușor (cântărește 500g), iar carcasa din metal, combinată cu o husă de piele superbă, mi-a inspirat un aer retro, profesional. Butoanele mici și apropiate mi s-au părut puțin enervante la început, dar după prima zi deja mă obișnuisem, chiar și cu degetele mele butucănoase.

Vizorul optic mi s-a părut destul de prost gândit, nu redă întocmai imaginea care urmează a fi înregistrată, și în plus, într-un colț apare obiectivul. Probabil au lăsat loc de astfel de îmbunătățiri pentru un model superior, altfel nu-mi explic.

Ai zice că nu-i așa important vizorul, e un aparat compact, îi poți folosi LCD-ul (rabatabil, apropos), însă la autonomia de 200-250 cadre a bateriei, sigur vrei să economisești câtă energie e posibil. Recomand minim două baterii din start dacă vreți un astfel de aparat, altfel pățiți ca mine, care am plecat la plimbare prin Paris, iar când am ajuns la turnul Eiffel deja nu mai aveam baterie deloc. Nu te aștepți la asta când ești obișnuit cu autonomie de 3000 cadre la bateria unui 7D.

Calitatea imaginii mi s-a părut fenomenală pentru un aparat compact. Imaginile au 14 megapixeli și sunt înregistrate cu un senzor CMOS foarte apropiat de mărimea unui senzor de DSLR în format APS-C. Priviți o comparație făcută de dpreview și o să înțelegeți:

senzor size canon g1x

Mărime senzor G1X
Sursa: dpreview.com

Și obiectivul mi s-a părut bun, cu un zoom echivalent cu 28-112mm F2.8-5.8, cu stabilizare, bun pentru majoritatea situațiilor dintr-un concediu.

Am rămas plăcut impresionat de performanțele lui G1X în materie de ISO (100-12.800) și culori, chiar la balans de alb automat. Clar stă mai bine decât 7D la zgomot de imagine la ISO ridicat, ceea ce n-ar fi de mirare pentru un model cu vreo 3 ani mai nou, însă e surprinzător pentru un aparat compact, chiar și cu un senzor atât de mare.

Uitați niște exemple:

Mai multe imagini puteți vedea aici: foto Paris (apăsați pe fiecare și se încarcă o lupă pentru versiunea mărită).

Canon G1X folosește carduri SD, nu neapărat un avantaj pentru posesorii unui aparat mai mare, dar la cât de ieftine au ajuns în ziua de azi, aproape că nu mai contează.

Înregistrează și imagini jpg, și raw (vedeți exemplele din galerie), dar și filmează Full HD (n-am încercat, n-aș avea ce să comentez).

Specificații de bază ale Canon G1X:

  • senzor 14.3MP 1.5″ CMOS
  • LCD 3.0 inch  rabatabil
  • obiectiv 28mm cu zoom 4x
  • procesor DIGIC 5
  • stabilizare imagine
  • vizor optic
  • ISO 100-12.800
  • 1080p Full HD Video
  • mod HDR din aparat

Concluzii:

Canon G1X e un aparat excelent pentru concedii sau purtat zi de zi pe drumuri, în căutarea cadrului norocos. Cu siguranță aș cumpăra un astfel de aparat și-l recomand oricui. Eu l-am avut de împrumut pentru o săptămână (mulțumesc, Ioana) și am rămas încântat de calitatea imaginii lui, comparabilă cu orice DSLR mediu actual. Nu e aparatul perfect, nu face fotografii în locul vostru, nu face minuni. Dar e o foarte bună soluție, pentru un fotograf pretențios, ca și aparat pentru concedii liniștite, fără grija echipamentelor scumpe.

Preţ:

2699 lei pe F64

493 Euro (fără transport) pe Amazon

599 Dolari (fără transport şi vamă) pe BH Photo

Fost fotograf de presă şi editor foto la câteva publicaţii locale şi naţionale, Viorel Dudău a colaborat şi cu agenţii de presă, dar şi cu clienţi corporate, ca freelancer. În prezent este photo reviewer la agenţia Dreamstime, unul dintre liderii pieţei de fotografie de stock la nivel global.

Facebook Twitter LinkedIn Google+  

Leave a Reply

Your email address will not be published.