Nu contează dacă ești un fotograf profesionist sau amator. Fotografiile tale sunt ale tale și tu ar trebui să fii cel care decide unde și dacă acestea pot fi utilizate. Însă uneori nu se întâmplă asta. Unor oameni li se pare normal să ia pur și simplu fotografiile pe care le găsesc online, încălcând orice reguli. Ei consideră ca au dreptul de-a le folosi, fără a cere permisiunea autorilor sau fără plata vreunei taxe, din simplul motiv că le-au găsit. Și, dacă din întâmplare vindeți imagini online, sigur știți că taxa este de obicei foarte mică.
Așa că, în loc să începeți scandaluri și discuții interminabile care vă pot stoarce de energie, puteți lupta împotriva furtului de fotografie reclamându-l direct la administratorii platformelor pe care se întâmplă cele mai multe încălcări ale drepturilor de autor.
Însă în primul rând, înainte de a reclama un potențial furt, asigurați-vă că vă confruntați într-adevăr cu un caz de încălcare a drepturilor de autor. Asigurați-vă că fotografia nu este utilizată corect și persoana sau firma ce o folosește nu este de fapt un client de care nu știați (se întâmplă frecvent ca fotografii ce-și distribuie imaginile prin intermediul unor agenții de stock să nu știe exact cine sunt clienții). Cumpărătorilor chiar nu le place să fie acuzați pe nedrept și în cazul în care întâmpină astfel de probleme s-ar putea să nu mai cumpere de la voi niciodată. De obicei, dacă imaginea este folosită cu watermark-ul vostru sau al unei agenții, atunci sunt mari șanse ca imaginea să nu fie folosită în mod corect.
Pentru că cele mai frecvente cazuri de încălcare a drepturilor de autor se găsesc în social media, am făcut o listă cu cele mai importante rețele sociale și platforme de blogging unde puteți raporta furtul intelectual, printr-un “DMCA report”
1. Facebook DMCA
2. Twitter DMCA
3. Blogspot DMCA
4. WordPress DMCA
5. Pinterest DMCA
6. Google Plus: instrucțiuni pentru reclamație: click să deschideți albumul, imaginea sauclipul. Click Options, selectați Report, apoi selectați opțiunea Copyrighted material.
7. Tumblr DMCA
Dacă veți completa toate detaliile corect și veți prezenta dovezi solide că imaginile v-au fost furate și utilizate fără permisiune, toate rețelele sociale și platformele de blogging sunt destul de rapide în a lua măsurile cuvenite.
Rețineți, toate companiile cu sediul în SUA trebuie să se conformeze prevederilor Digital Millenium Copyright Act (DMCA), nu numai cele de mai sus, ci și companiile de hosting cu sediul în state (chiar dacă hostingul fizic este oferit în altă țară). Prin urmare, chiar dacă vă găsiți imaginile utilizate fără drept pe alt site decât cele din lista de mai sus, tot puteți reclama furtul la compania de hosting.
Pentru asta recomandăm Who Is Hosting This pentru a afla compania de hosting și Whois pentru a afla deținătorul site-ului.
Pentru a vă găsi imaginile utilizate online, puteți folosi Tineye sau Google Images, ambele destul de eficiente în căutări. Totodată cele două aplicații au și extensii pentru Chrome, astfel că vă puteți căuta imaginile printr-un simplu click.
Foto: © Jacetan | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images