Skip to content

Câştigător al premiului Pulitzer, penalizat de AP

Associated Press a încheiat colaborarea cu fotograful freelancer Narciso Contreras, după ce acesta a recunoscut manipularea unei fotografii, realizată în Siria în septembrie anul trecut.

Fotografia ilustrează un luptător al opoziţiei adăpostindu-se într-un schimb de focuri cu forţele guvernamentale siriene.

Fotografia originală include, în colţul din stânga jos, o cameră de luat vederi a unui coleg jurnalist, în timp ce în fotografia trimisă agenţiei şi distribuită pe fluxul AP către clienţi, respectiva cameră a fost înlocuită în procesare cu pământ.

Sus - fotografia originală Jos - fotografia manipulată

Sus – fotografia originală
Jos – fotografia manipulată

Contreras este unul din cei cinci fotoreporteri ai Associated Press care, pentru imaginile din Siria din 2012, au fost premiaţi cu premiul Pulitzer la categoria Breaking News. Fotografia manipulată nu face parte din setul câştigător însă, fiind realizată la aproximativ un an după câştigarea premiului.

După examinarea unui set de aproape 500 de imagini ale fotografului, conducerea AP nu a găsit alte fotografii manipulate. Însă, conform practicilor agenţiei, toate imaginile fotografului distribuite de AP au fost înlăturate de pe flux, iar contractul de colaborare a încetat.

Mai multe detalii şi declaraţiile oficialilor Associated Press, pe blogul agenţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.