Skip to content

Fotografia anului NU a fost trucată

world press photo

Concursul World Press Photo 2012 a generat un nou scandal în această săptămână, ca multe alte concursuri foto de altfel.

Concret, fotograful Paul Hansen, cel care a realizat fotografia anului, câștigătoarea World Press Photo of the Year 2012, a fost acuzat pe un blog că ar fi trucat imaginea.

Analiza acuzatorului a fost imediat preluată și de site-uri internaționale, dar și în media românească, de agenția de presă Mediafax. Ce nu a preluat presa a fost chiar declarația autorului imaginii, care a negat trucarea imaginii, și a oferit și explicații despre prelucrarea de luminozitate, în exclusivitate pentru News.com.au.

Până la elucidarea misterului, pe rețelele sociale discuțiile au fost încinse, iar pe blogurile unor fotografi români au apărut argumente în favoarea fotografului:

1. Fapta este reală, moartea copiilor și a tatălui lor a avut loc, după cum se poate observa și în alte imagini de la fața locului.

2. Prelucrările de imagine la nivel de luminozitate, claritate, corectarea culorilor sunt permise în presă, deși eliminarea sau adăugarea de elemente în imagine nu sunt acceptabile, pentru că ar putea denatura realitatea.

3. Fotograful a oferit explicaţii în legătură cu tehnica de post-procesare folosită, chiar dacă nu a prezentat încă fişierul RAW. Juriul nu i-a retras premiul.

După analizarea imaginii câștigătoare de către experți internaționali, World Press Photo a confirmat autenticitatea fotografiei și a emis un comunicat de presă pentru a calma spiritele:

We have reviewed the RAW image, as supplied by World Press Photo, and the resulting published JPEG image. It is clear that the published photo was retouched with respect to both global and local color and tone. Beyond this, however, we find no evidence of significant photo manipulation or compositing.

Așadar, acuzațiile că fotografia anului ar fi fost trucată au fost demontate de specialiști, iar câștigătoarea World Press Photo 2012 rămâne imaginea lui Paul Hansen.

Foto: Paul Hansen – World Press Photo