Skip to content

Yuri Arcurs renunță la microstock

yuri arcurs

Yuri Arcurs, unul dintre cel mai bine vânduți fotografi de stock din lume, tocmai a anunțat că intenționează să renunțe la microstock.

În cuvinte exacte, mesajul său recent pe un forum microstock spune:

Hi Guys.
We have found a good distribution partner (Getty Images) for the kind of content we produce. We will be removing all images from microstock doing the next few weeks. Microstock, especially subscription sites, are not suited for the kind of high production cost images we produce.
Best Yuri

Astfel se elucidează zvonurile și speculațiile din ultimele zile, după ce unii fotografi observaseră semnul exclusiv în dreptul profilului său de pe Istock (deținut de Getty Images). Echipa sa va trebui să elimine imaginile de pe aproape 50 de site-uri de microstock, pentru a deveni fotograf exclusiv Getty, dar nu există încă nici o informație cu privire la site-ul său personal de stock.

Tatăl lui Yuri, de asemenea, a anunțat că intenționează să renunțe la microstock:

Well, now Yuri has left Shutterstock I can just as well reveal a few things. It is a long time ago since Yuri only had 1000 downloads a day at SS. A typical day at SS had between 3000-4000 downloads!! How do I know? Well, I introduced Yuri to SS. And I am Yuris dad – and very proud of my son´s success!

By the way, Yuri is not the only one leaving SS. If you want to see my port, do it now. In some weeks it will be gone too! Time to say goodbye!

În timp ce portofoliile lor sunt, combinate, prea mici pentru a face o mare diferență între zeci de milioane de imagini disponibile pe site-uri de microstock, mutarea lor trage un semnal de alarmă pentru restul de fotografi microstock: se merită să investească în ședințe foto cu modele și echipamente de calitate numai pentru a vinde în principal pe abonament și a obține 0,38 dolari pe vânzare?

Este modelul de abonament microstock bun pentru industrie? Nu poate fi. În timp ce prețurile mici pe imagine ar putea fi bune pentru mass-media în aceste zile, vânzarea fotografiilor pe abonament poate doar crea aglomerație în industria de fotografie și inflația de imagini va duce și mai jos valoarea reală a acestora.

De fapt, există agenții de microstock care vând pe abonament nu pentru că ei doresc asta, dar numai pentru a rămâne competitive și pentru a-și păstra poziția în top pe o piață supra-aglomerată.

Retragerea lui Yuri din microstock va avea un impact asupra comportamentului altor fotografi? Puțin probabil. Și asta mai ales pentru că retragerea sa va lăsa o mulțime de locuri goale pentru a fi completate în căutări la cele mai multe agenții.

Să vedem o căutare pe Dreamstime pentru businesswoman:

businesswoman

Fotografiile subliniate cu roșu sunt din portofoliul lui Yuri. Aceasta este prima pagină de căutare și 4 din primele 36 de rezultate sunt ale lui. O mulțime, având în vedere că există mai mult de 150.000 de fotografi pe Dreamstime. Înseamnă 11% din primele rezultate ale primei pagini, și obținerea unui loc pe prima pagină a oricărui motor de căutare nu este ușor. După ce portofoliul lui Yuri va fi șters, aceste 4 locuri vor fi umplute cu fotografiile altcuiva, și cu siguranță că acel cineva va fi mai mult decât bucuros.

Munca Yuri Arcurs a inspirat (uneori la propriu) multi dintre fotografii de stock, iar contribuția sa la industria microstock este uriașă, mai ales pentru faptul că a ridicat ștacheta pentru ceilalți.

Vom vedea cum va evolua afacerea lui, dar având în vedere activitatea sa din trecut, nu avem nici un motiv să ne îndoim de succesul său în viitor.

Despre Yuri Arcurs

Yuri Arcurs, pe numele său adevărat Jacob Yuri Wackerhausen, s-a născut în 1979 în Danemarca și a urmat cursurile facultății la Aarhus University, fiind licențiat în psihologie.

A început să vândă imagini de stock pe agenții în 2005, ca un hobby, însă în scurt timp a dezvoltat o afacere în acest domeniu, având în prezent o echipă de peste 100 de oameni, dintre care 15 fotografi.

De curând, și-a mutat mare parte din activitate din Aarhus, Danemarca, în Cape Town, Africa de Sud.

Foto: Yuri Arcurs / peopleimages.com