Dacă celebra maimuță amatoare de selfie-uri și-ar face o pagină de Facebook, probabil ar numi-o, mândră, Maimuța Photography.
Și ar avea și de ce, având în vedere că primele ei încercări fotografice ajuns direct virale pe internet, fiind ulterior publicate de toate marile nume ale presei online și offline.
Nu, se pare că nu e o greșeală, maimuța a ajuns fotograf celebru.
Povestea a început în vara anului 2011, când fotograful David Slater a călătorit într-o pădure tropicală din Sulawesi, Indonezia, pentru a fotografia câteva specii de macaci. În cele trei zile pe care le-a petrecut în junglă, cu 20kg de echipament foto în rucsac, a avut parte și de-o experiență unică: o maimuță i-a furat pentru scurt timp una dintre camere și a început să se joace cu ea. În joaca ei, a apăsat de mai multe ori pe buton, fotograful având să descopere mai târziu că maimuța își făcuse câteva autoportrete de toată frumusețea.
Cum era de așteptat, imaginile au ajuns în scurt timp virale pe internet. Dar asta n-a fost chiar o veste bună pentru fotograf, întrucât, cu cât se răspândeau mai mult imaginile, cu atât îi scădeau și șansele de a le mai vinde.
Maimuța a atins culmea celebrității când Wikimedia a “luat” imaginile și le-a publicat pe Wikimedia Commons, moment în care șansele fotografului de-a mai obține venituri din drepturi de autor s-au redus spre zero.
Cum era de așteptat, Wikimedia au fost notificați să înlăture fotografiile de pe site, dar au refuzat, pe motiv că maimuța a apăsat butonul, deci nu fotograful deține copyright-ul asupra lor. Despre lupta legală puteți citi aici sau aici.
Dar problema a devenit puțin mai complicată de ieri, când US Copyright Office a dat o nouă reglementare potrivit căreia, dacă maimuța a apăsat butonul, fotografia nu poate fi protejată de Legea Dreptului de Autor.
Prin urmare, iată cum orice maimuță poate fi un fotograf de succes, și din păcate asta nu e o glumă.
Update:
Cazul a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume mai mult ca o problemă de copyright, însă călătoria fotografului în jungla din Indonezia a avut ca scop atragerea atenției publicului asupra necesității protejării acestor specii de macaci, aflate în pericol de dispariție. Prin urmare, în parteneriat cu Picanova, David Slater s-a hotărât să ofere gratuit fotografii tipărite cu faimosul autoportret al maimuței, ca o încercare de a readuce atenția publicului asupra scopului inițial al călătoriei sale.
Pentru fiecare print gratuit comandat, 1 liră sterlină va fi donată către Sulawesi Crested Black Macaques Conservation Programme.
Până la verdictul legal, dacă vom avea unul (în prezent lupta pentru copyright nu a ajuns în tribunal), campania poate fi văzută și ca o palmă destul de usturătoare pe obrazul Wikimedia Foundation.