Skip to content

Protecţie împotriva Google Images

watermark

Cum îţi protejezi imaginile de pe blog împotriva furtului prin Google Images

Cei ce folosesc Google Images pentru a-şi acoperi necesarul de imagini nu sunt neapărat rău intenţionaţi. Cam 50% sunt, dar pe lângă ei sunt şi oameni care nu ştiu regulile de utilizare a imaginilor online, n-au cunoştinţe despre Legea Dreptului de Autor, sau pur şi simplu nu sunt interesaţi de aceste aspecte.

Mulţi utilizatori consideră, eronat, că dacă găsesc o imagine fără watermark pe Google, automat au şi dreptul de-a o folosi. Uneori specifică sursa imaginii şi cred că sunt în regulă, deşi din punct de vedere legal nu sunt. Prin urmare, o soluţie la reducerea furtului de imagini prin Google Images ar fi să vă protejaţi fotografiile de pe blog cu ajutorul unui plugin de WordPress.

Cel mai bun plugin pe care l-am găsit este Watermark Hotlink Protection de la MyWebsiteAdvisor.com.

Cum functionează:

În meniul de WordPress mergeţi la Plugins -> Add New, îl căutaţi după nume şi îl instalaţi, după care nu uitaţi să-l şi activaţi. În Settings puteţi stabili ce text să afişeze ca watermark, precum şi gradul de transparenţă. Varianta gratuită nu are foarte multe opţiuni, dar dacă aveţi nevoie de setări avansate, puteţi cumpăra de pe site-ul creatorilor varianta premium, la 99$.

Astfel, cu pluginul instalat, de fiecare dată când imaginile voastre de pe blog vor apărea în rezultatele căutărilor pe Google Images, vor fi protejate de watermark-ul pe care l-aţi ales:

watermark

Iar protecţia nu se opreşte aici. De fiecare dată când o poză de-a voastră e distribuită în social media, va fi protejată prin watermark, acesta nefiind vizibil însă şi pe site-ul propriu. Puteţi reduce astfel riscul ca imaginile voastre de pe blog/site de portofoliu să fie preluate fără permisiune de pe Google Images, Facebook, Google Plus, Pinterest etc. În general, în orice mediu în care imaginile voastre pot ajunge prin hotlink, vor fi protejate de un watermark.

Iar pentru a dezactiva click-ul dreapta şi Save As pentru imaginile de pe blog, aveţi la dispoziţie pluginul WP-Copy Protect, care poate fi folosit de asemenea şi pentru protecţia textului, nu numai pentru imagini.

Încercaţi-le şi, dacă aveţi soluţii mai bune, nu ezitaţi să ni le spuneţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.