Skip to content

1,2 milioane $ pentru 8 fotografii furate

haiti earthquake 2010

Getty și AFP au fost obligate de tribunal să plătească 1,2 milioane dolari despăgubiri fotografului Daniel Morel, pentru distribuirea a 8 fotografii furate de la acesta.

În ianuarie 2010, Daniel Morel a fotografiat dezastrul produs de cutremurul din Haiti, care a lăsat în urmă peste 100.000 de morți. Apoi a creat un cont de Twitter și a postat o selecție din fotografiile realizate pe contul său, de unde un alt utilizator, Lisandro Suero, le-a copiat fără permisiune și le-a postat pe contul personal. De aici, 8 dintre fotografiile sale au ajuns să fie distribuite de Getty Images și Agence France Presse, fără a avea permisiunea adevăratului autor, și fiind creditate ca aparținând lui Lisandro Suero.

De altfel, pentru respectivul fotoreportaj, din care face parte și imaginea de mai sus, Daniel Morel a obținut două premii de la World Press Photo Awards, cel mai prestigios concurs de fotografie de presă din lume, la ediția din 2011.

În urma unui proces ce a durat aproape 4 ani, AFP și Getty au fost obligate de tribunal să plătească fotografului despăgubiri de 1,2 milioane dolari pentru distribuirea, fără drept, a fotografiilor sale.

AFP și partenerul lor, Getty, au declarat că intenționează să facă apel la această decizie, despăgubirile fiind confirmate insă și la curtea superioară miercuri, 13 august 2014.

Pe parcursul procesului, chiar și Daniel Morel a fost dat în judecată de AFP, pentru defăimare, acțiune menită să-l intimideze, fără succes însă. Totodată, e de reținut că în decizia tribunalului nu a contat că fotografiile au fost furate și obținute de AFP de la cel care le-a copiat fără drept, în final tot au fost declarați vinovați și vor trebui să plătească despăgubirile adevăratului autor.

Iată, pe scurt, povestea unuia dintre cele mai mari procese de copyright de până acum, și de ce folosirea fără drept a fotografiilor găsite pe internet (Google, Twitter, Facebook etc.) poate avea consecințe dezastruoase. Doar pentru că ați găsit o imagine pe internet nu vă dă și dreptul de a o folosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.